Veiligheid & Handhaving

#investeren #lawandorder #preventieffouilleren

“Een leefbaar Maassluis is een veilig Maassluis!”

Wat wij willen:

  •           Fel op straattuig en wapengeweld

Straatintimidatie, overvallen, messengeweld onder jongeren en vrouwen en homo’s die worden lastig gevallen. Volgens sommige politici wordt Maassluis steeds veiliger, maar de aangiftebereidheid en het veiligheidsgevoel zijn sinds de sluiting van het politiebureau gedaald. Wij zijn een partij van Law & Order, waar veiligheid een topprioriteit heeft. Wij willen dat politie én handhavers weer de baas op straat worden. Drugsdealers en andere criminelen pakken we keihard aan en tegenover straattuig, dat spuugt op onze grond en ons met de nek aankijkt, hanteren we zero tolerance beleid. Wij zullen niet wegkijken bij veiligheidsproblemen en de beestjes altijd bij de naam noemen. 

 

  •           Blijvend preventief fouilleren

Leefbaar Maessluys wil blijvend preventief fouilleren op en rondom de metrostations. Zo maken we Maassluis veiliger en ontmoedigen we het dragen van wapens. Het is een zwaar middel, maar het heeft wat ons betreft aangetoond te werken door de inbeslagname van tientallen wapens. 

 

  •           Sterke lobby voor meer politiebezetting in Maassluis

De politie in Maassluis is onderbezet. Burgers, ondernemers en criminelen weten dat. Wanneer u als burger belt voor een mishandeling, is het mogelijk dat de meldkamer u moet mededelen dat er “op dit moment geen wagen beschikbaar is”. Wanneer u als horecaondernemer belt voor een drugsdealer in uw zaak, arriveert de politie soms pas een uur later. Criminelen maken uiteraard gretig gebruik van het politie tekort.

Maassluis had ooit een politiebureau met voldoende agenten, maar de laatste kabinetten onder leiding van Rutte hebben flink bezuinigd op de politie met als gevolg dat het politiebureau aan de Westlandseweg moest sluiten. De gemeente heeft daar helaas niks over te zeggen, omdat het landelijk beleid is. Politiebureaus zijn bovendien geen eigendom van een gemeente, maar van de Nationale Politie en zij bepalen in overleg met de veiligheidsregio hoe groot de politiebezetting is. Dat neemt niet weg dat we alles op andere partijen mogen afschuiven, in tegendeel zelfs! De burgemeester is namelijk nog altijd eindverantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in een gemeente. Wij willen dat de gemeente actiever en sterker gaat lobbyen voor meer politiebezetting in Maassluis. We moeten de inzet van politieke middelen daarbij niet schuwen; landelijke of regionale beleidsmaatregelen die niet van primair belang zijn, mogen daar wat ons betreft bij worden ingezet: Voor wat, hoort wat. 

 

  •          Uitbreiding van de handhavingsdienst 

Leefbaar Maessluys wil fors investeren in de gemeentelijke handhavingsdienst. In tegenstelling tot de politiecapaciteit, heeft de gemeente wel wat te zeggen over de capaciteit van BOA’s. Uiteraard zien wij ook liever forse investeringen in de politie, maar we moeten voor nu doen wat we kunnen tegen het politie tekort en de onderbezetting in Maassluis. Middels een uitbreiding van de handhavingsdienst willen we alsnog meer blauw op straat krijgen, zodat het tekort enigszins kan worden gecompenseerd. Veel politieagenten noemen handhavers onmisbaar, omdat zij steeds meer fungeren als hun oren en ogen. Zij staan niet voor niets nauw in contact met elkaar, ook wanneer zij op straat zijn. 

 

  •          Onze handhavers beter uitrusten

Wij willen onze handhavingsdienst niet alleen uitbreiden, maar ook beter uitrusten met verdedigingsmiddelen. Handhavers hebben de laatste jaren steeds meer taken en bevoegdheden gekregen en zijn hierdoor onder druk komen te staan. Ze staan bovendien steeds vaker in de ‘frontlinie’ in plaats van de politie. Wij willen daarom zo snel mogelijk uitrusting voor onze handhavers, zodat zij slagvaardiger en veiliger kunnen opereren. Op landelijk niveau worden al voorwaarden geschapen om dit mogelijk te maken.

  •          Actieve BOA’s tijdens Oudejaarsavond en uitgaansavonden

Op dit moment zijn onze handhavers niet actief tijdens Oudejaarsavond en uitgaansavonden, mede omdat zij ongewapend zijn en hun eigen veiligheid niet kunnen garanderen. Zodra zij dat wel kunnen, wil Leefbaar Maessluys dat zij voortaan ook tijdens Oudejaarsavond en uitgaansavonden actief is. Een veilig uitgaansklimaat is voor iedereen belangrijk. Niet alleen voor de mensen die uitgaan, maar ook voor personeel en omwonenden. Jongeren die na het uitgaan overlast veroorzaken, willen we aanpakken. Inzetten op voldoende aanwezigheid van handhaving en politie is daarbij van groot belang.

 

  •          Harde aanpak van illegaal drugsgebruik

Leefbaar Maessluys is soft voor softdrugs en hard tegen harddrugs, want het illegaal gebruik van harddrugs is een groot probleem en heeft impact op diverse terreinen. Naast de toenemende mate van onveiligheid is het ook slecht voor de volksgezondheid. De gemeente zal de komende jaren moeten doorgaan met het opsporen en aanpakken van de drugshandel. Wij willen de samenwerking tussen handhaving, politie, FIOD, douane en DCMR versterken en zien daarin een belangrijke en verbindende rol voor de burgemeester weggelegd, die daarbij onze volledige steun geniet. Bovendien hechten wij groot belang aan nauwe samenwerking tussen gemeente, de opsporingsdiensten en horecaondernemers om drugshandel en gebruik in de horeca te minimaliseren. 

 

  •          Strenger toewijzingsbeleid voor bepaalde bedrijven

Leefbaar Maessluys wil een strenger toewijzingsbeleid hebben voor bepaalde bedrijven, waarbij gedacht moet worden aan bibob-onderzoeken. Dat is een bestuursrechtelijk instrument voor gevallen waarbij vergunningen worden misbruikt of wanneer ernstig gevaar dreigt voor de omgeving. Wij hebben het dan over ondernemingen met andere bedoelingen, zoals autogarages die in de praktijk geen auto’s blijken te verkopen. Een aantal ondernemingen die door streng beleid uit Rotterdam en de Spaanse Polder zijn gejaagd, hebben zich de afgelopen jaren in Maassluis weten te vestigen. De colleges van afgelopen perioden zijn hier wat ons betreft erg naïef en nalatig in geweest. 

  •          Wij zijn tegen een algeheel vuurwerkverbod

Wij zijn tegenstander van een lokaal vuurwerkverbod, omdat dit praktisch en juridisch gezien lastig is te handhaven. Politie en handhaving kunnen alleen actie ondernemen als zij mensen op heterdaad betrappen en dat blijkt in de praktijk lastig te zijn. Bovendien geeft de politie vaak prioriteit aan ernstige meldingen. De gemeente is dus volledig afhankelijk van het landelijk vuurwerkbeleid, alhoewel de afgelopen jaarwisseling duidelijk is geworden dat een landelijk verbod niet werkt. Een algeheel vuurwerkverbod voor Maassluis zal dus niet werken. 

 

  •          Extra mobiele camera voor Maassluis

Leefbaar Maessluys is van mening dat het bieden van veiligheid dé kerntaak van de overheid is. We willen investeren in een extra mobiele camera. De huidige twee mobiele camera’s bevallen zeer goed en werken aantoonbaar preventief tegen verstoring van de openbare orde. We willen de mobiele camera’s bovendien vaker standaard gaan inzetten.

  •          Sneller verscherpte controle op ‘racebanen’ 

Op plaatsen waar veelvuldig klachten zijn over te snel rijdende auto’s moet veel sneller verscherpte controle plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de Julianalaan, waar de gemeente veel te lang gewacht heeft met het ondernemen van actie. 

 

  •          Blijvende ondersteuning voor buurtpreventie

Om de levensvatbaarheid van de buurtpreventieteams en apps te vergroten, zien we graag een integratie met de digitale omgeving van de gemeente, apps als Burgernet en de wijk-overlegplatformen (WOP’s). De digitale mogelijkheden werken preventief en zijn daarom een positief middel om het aantal criminele activiteiten te laten dalen.

 

  •          Samenwerking tussen dierenambulance en dierenasiels verbeteren

Leefbaar Maessluys wil betere samenwerking tussen dierenambulance en dierenasiels. De communicatie tijdens de olievervuiling  in de Waterweg (2018) was wat ons betreft onvoldoende.

Vorige
Vorige

Burger & Bestuur

Volgende
Volgende

Economie & Ondernemerschap