Duurzaamheid & Milieu

#realistisch #betaalbaar #haalbaar

“Een leefbaar Maassluis is een duurzaam Maassluis!”

Wat wij willen:

  •          Een realistisch klimaatbeleid

Er is al jaren veel discussie over de verduurzaming van Nederland en Maassluis. Leefbaar Maessluys staat voor haalbare, betaalbare en realistische plannen om onze stad duurzamer te maken. Wij zien dat helaas te weinig terug bij het zittende college. Een realistisch klimaatbeleid betekent ook inzetten op klimaat-adaptieve maatregelen, ofwel: onszelf aanpassen aan het veranderende klimaat. Wij kunnen dat. Hollanders houden al eeuwen hun polders droog met dijken en gemalen. Ook de recente projecten als ‘ruimte voor de rivier’ en de Deltawerken, met de Maeslantkering direct om de hoek, zijn het bewijs dat wij prima in staat zijn om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Ons volk heeft watermanagement tot kunst verheven en droge voeten willen houden zit diep in onze cultuur.

 

  •          Stoppen met Maassluis aardgasvrij

Leefbaar Maessluys is tegen de plannen om bestaande woningen van het (duurzame) aardgas los te koppelen. Overal in Nederland falen soortgelijke projecten: De kleine klimaatwinst en de hoge onrendabele top maken het tot een inefficiënt project. Bovendien is het draagvlak zowel landelijk als lokaal ontzettend laag. De totale kosten om Maassluis aardgasvrij te maken zullen honderden miljoenen kosten, waarbij de portemonnee van de Maassluizer keihard wordt geraakt, omdat inwoners verplicht worden investeringen te doen. De gemeente zou niet mee moeten doen aan projecten waarbij de CO2-reductie gering is, de kosten niet helder zijn en het draagvlak onder de bevolking laag is. Als de Rijksoverheid Maassluis dwingt om de stad aardgasvrij te maken, mogen zij ook de rekening betalen.

 

  •          Inzetten op isolatie van huizen

Veel oude huizen zijn slecht geïsoleerd door gedateerd isolatiemateriaal of enkel glas. Veel woningen verliezen daarom warmte en zeker in een tijd met stijgende energieprijzen, rijzen de energiekosten de pan uit. De gemeente moet wat ons betreft daarom inzetten op het isoleren van woningen, zodat onze huizen duurzamer worden en de energiekosten dalen: Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

 

  •          Geen windturbines op ons grondgebied

Het is niet haalbaar om ons land vol te bouwen met zonneweides en windturbines. Zonnepanelen zijn prima voor op daken en windturbines dienen enkel nog op zee te worden gebouwd. Leefbaar Maessluys is tegen de plaatsing van windturbines op ons gemeentelijk grondgebied: te veel bebouwing en inwoners op een te klein grondgebied. Windmolens gaan ons daarnaast niet helpen met onze duurzaamheidsdoelstellingen:

 

Nederland verbruikt netto 84 kWh aan energie per dag, per inwoner. Dat is 84 kWh x 17,4 mjn. = 1,4 mjn. MWh per dag voor heel Nederland. De meeste windturbines in Nederland hebben op papier een vermogen van 4MWh. Een windturbine van 4 MWh levert in de praktijk (gem. 26% van 4!) x 24 = 25 MWh per dag op. We hebben dus 1,4 mjn./25 = 56.000 windturbines nodig, plus back-up faciliteiten voor windloze dagen. Dat is dus 56.000/42.508 = 1,3 windturbine per km2. Maassluis heeft een oppervlakte van 10,12 km2, dus in dat geval zou Maassluis tien windturbines van 4 MWh moeten hebben. Windmolens zijn daarnaast ook schadelijk voor de vogelpopulatie. Bij verschillende windmolenparken in Nederland vallen per jaar tienduizenden dode vogels per jaar, waar ook veel biologen en boswachters zich zorgen over maken. Bovendien zijn windmolens niet duurzaam om te produceren en zijn ze aan het einde van hun levensjaar niet recyclebaar. Nederland moet overgaan op kernenergie als het snel en efficiënt duurzamer wil worden. 

 

  •          Afval na-scheiden in plaats van bronscheiden.

Leefbaar Maessluys wil ons huishoudelijke afval na scheiden bij een scheidingsinstallatie. Dat is duurzaam en kosten efficiënt. Steeds meer gemeenten, waaronder onze buurgemeente Vlaardingen, gaan over op deze methode. Toch wil het zittende college eigenwijs opnieuw het wiel uitvinden en investeert daarom 2.6 miljoen euro aan bronscheiding, waarvan 240.000 euro aan zinloze PMD containers (6000 voor 40 euro per stuk) en 150.000 euro aan een ‘afvalcoach’. Dat is weggegooid geld, want PMD-afval kan net als het meeste andere afval worden gescheiden in een scheidingsinstallatie. Het excuus van het zittende college: gezever over ‘bewustwording’. Dit kost u tonnen aan belastinggeld. Als het aan Leefbaar Maessluys ligt, worden deze plannen zo snel mogelijk teruggedraaid en gaat Maassluis over op het kostenefficiënte na-scheiden.

 

  •          Geen haantje-de-voorste op klimaatbeleid

Onze gemeente moet geen haantje-de-voorste willen zijn als het gaat om het klimaatbeleid. Klimaatplannen moeten altijd op legitimiteit en draagvlak van onze inwoners kunnen rekenen. Een duurzame samenleving mag nooit van bovenaf worden afgedwongen. De huidige energietransitie geeft daarnaast ontzettend veel financiële onzekerheid en het Rijk dient gedwongen projecten wat ons betreft dan ook volledig te compenseren. Het huidige Klimaatakkoord is bovendien niet transparant en niet-democratisch tot stand gekomen. Voorstanders van kernenergie werden bij voorbaat al uitgesloten. Leefbaar Maessluys wil dat in de Regionale Energie Strategie (RES) wordt opgenomen dat klimaatplannen haalbaar, betaalbaar en door draagvlak ondersteund moeten zijn.

 

  •          Grenzen aan groei

Maassluis is één van de kleinste (8,48 km²) én dichtstbevolkte (3864 inw./km²) gemeenten van Nederland. Ons gemeentelijk grondgebied is bijna helemaal volgebouwd tot aan de gemeentegrenzen: een letterlijke grens aan groei. Wat Leefbaar Maessluys betreft is groei van onze stad nog enkel mogelijk middels binnenstedelijke herstructurering, waarbij extra aandacht moet worden besteed aan middelhoogbouw en hoogbouw op de daarvoor geschikte plaatsen. We willen daarbij zoveel mogelijk ruimte voor de natuur bewaren.

 

  •          Aandacht voor biodiversiteit en groen

Leefbaar Maessluys wil op verschillende manieren meer aandacht voor biodiversiteit en groen. Enerzijds willen we het door het zittende college ingestelde maaibeleid voortzetten, zodat we de bio-diverse bermen kunnen handhaven. Uiteraard blijft verkeersveiligheid hierbij topprioriteit. Anderzijds willen we inzetten op het planten van meer inheemse bomen die het beste gedijen in hun natuurlijk omgeving en daardoor goed bijdragen aan de biodiversiteit. De zuidelijke Aalkeetpolder willen we gaan herstructureren tot stadspark, waarbij een zo groot mogelijk oppervlak dient te bestaan uit bos met inheemse vegetatie. Zo’n tien- tot twintigduizend vierkante meter moet worden ingedeeld tot een heideveld met inheemse struiken en bloemen. Dat is goed voor de insectenpopulatie die het de laatste jaren aantoonbaar steeds moeilijker krijgt.

 

  •          Inzetten op klimaat-adaptieve maatregelen 

De gemeente zou meer moeten inzetten op klimaat-adaptieve maatregelen. Scholen kunnen bijvoorbeeld worden gestimuleerd om meer aandacht te geven aan groene en klimaat-adaptieve schoolpleinen. Het nieuwe schoolplein van de Westhoek vinden wij een goed voorbeeld. 

 

  •          Goede regionale samenwerking voor natuurbehoud 

Natuurgebieden en de bescherming daarvan stoppen niet bij onze gemeentegrenzen. Wij vinden het van belang om breder te kijken en organisaties te betrekken die ons regionale groen beter willen beschermen. We willen passende samenwerking met de gemeenten Westland, Midden-Delfland en Vlaardingen en alle natuur- en recreatie organisaties die binnen deze regio actief zijn. 

 

  •          Groen behouden, niet bebouwen

Wij zijn voorstander van de ‘ring parkjes’ in of rondom woonwijken. Denk aan het groen tussen de Molenbuurt en Drevenbuurt, het Vrijheidspark, het Lepelaarplantsoen et cetera: dit groen willen wij behouden in plaats van bebouwen!

 

  •          Geen legalisering van jacht

Leefbaar Maessluys zal nooit toestaan dat de gemeente jacht op haar grondgebied legaliseert. 

 

  •          Aandacht voor onze dieren

Dieren verdienen onze aandacht. Wij willen dat zij worden opgenomen in het rampenplan en in draaiboeken voor hulpdiensten, zodat ook hun eventuele evacuatie goed is geregeld. Daarbij willen wij dat de gemeente het chippen van katten en honden stimuleert om identificatie van (zwerf)dieren te vergemakkelijken.

 

  •          Duidelijke regionale afspraken omtrent dierenopvang 

Er worden duidelijke afspraken gemaakt met omliggende gemeenten voor een efficiënte en regionale samenwerking op het gebied van dierenopvang.

Vorige
Vorige

Infrastructuur & Mobiliteit

Volgende
Volgende

Zorg & Participatie